Hot soup night!

November 04, 2012  •  1 Comment

Ingenting er vel som et godt lag med gode venner, god mat, med god drikke til. Da jeg ble oppfordret av Kim Saxvik til å bidra til gjennomføring av en "hot soup night" var jeg ikke sen om å takke ja til invitasjonen.  Et godt lag i denne sammenhengen er kollegaene Kim Saxvik, David Lewis, Carl Jacob Rustad, samt Stian Danenbarger i fra IT-selskapet Bouvet. God mat er naturligvis suppe, og de må være "hotte" - jeg valgte en grønnsakssuppe til forrett og en kyllingsuppe til hovedrett.  God drikke for en slik kveld er selvsagt øl; Kim kjøpte Coronas mens de øvrige dukket opp med et betydelig antall øltyper i fra norske mikrobryggerier som jeg aldri hør har hørt navnet på.  So far so good!

En slik kveld er også en god anledning til å praktisere bruk av Leica Monochrom. Bildene i dette inlegget er samtlige tatt med fantastiske Summilux-M 1.4/35mm ASPH. FLE objektivet ved full blenderåpning.  ISO verdien varierte mellom 640 og 1600, jeg lar kameraet kontrollere dette automatisk helt opp til ISO 6400.  Leica Monochrom har reviatlisert mitt forhold til fotografi - det er en sann glede og privilegie å kunne bruke et slikt fint instrument.

Jeg får en del spørsmål om hvorvidt Monochrom bildene som jeg publiserer er blitt manipulerte i Photoshop, og svaret er at det er de i ganske stort omfang.  RAW-format (DNG) filene som Monochrom produserer omfatter en betydelig mengde informasjon som må behandles av fotografen i etterkant for å kunne uttrykke fotografens beste intensjon med innholdet.  Selv bruker jeg Adobe Lightroom, Nik Silver Efex II og Nik Sharpener II Pro til dette formålet.  Fotografens privilegie er å fortolke den digitale informasjonen i fra kameraet på best mulig måte, og en annen fotograf vil naturligvis kunne gi en helt annen fortolkning av innholdet enn den jeg har gjort her.

Til forrett laget jeg en variant av "Grønn var vår barndoms suppe", en hot brokkoli- og hvitløkssuppe.  Brokkolisuppe både smaker godt og har en spennende farge/konsistens.  Med en halv habanero i blir det det også en hot soup.  Nedenfor er oppskriften gjengitt med referanse til den originale oppskriften:

Ingredienser (for 3-4) personer:

 • 6 fedd hvitløk
 • 2 ss smør
 • 1 løk
 • 1,2 liter kyllingkraft (eller buljong)
 • 1 bunt brokkoli
 • 2 mandelpoteter
 • 1/2 habanero

Fremgangsmåte:

Jeg fulgte fremgangsmåten gitt her, men finhakket en halv habanero sammen med hvitløken.

Til hovedrett laget jeg en Indonesisk peanøttsuppe. Dette er en oppskrift jeg fanget opp mens jeg bodde i Nederland (1992-2005). Som kjent var Indonesia tidligere en av mange Nederlandske kolonier.  Av den grunn finnes det i dag i Nederland et stort mangfold av matkulturer, og det var altså slik jeg kom over denne lille perlen.  Suppen har jeg servert til venner og bekjente over lengre tid. Det har alltid vært en suksess.  Nedenfor er oppskriften på peanøttsuppen gjengitt etter beste evne:

Ingredienser (for 3-4 personer):

 • 1 purreløk
 • 4 mellomstore poteter
 • 1 pk vårløk
 • smør
 • 1x habanera Chili eller annen sterk chili frukt (avhengig av hvor
 • sterkt du vil ha suppen)
 • 1l hønsebuljong (f.eks, 3 terninger hønsebuljong oppløst i 1l vann)
 • 2-4 hardkokte egg (2 per person)
 • pita brød (2 per person)
 • ca 1/2 boks peanøttsmør
 • 4 kyllingfileter
 • 2-4 ss Ketjap Manis (Kecap Manis) søt soyasaus
 • salt, pepper

Fremgangsmåte:

Skrell og kutt potenene i terningstore biter.  Skjær og hakk den hvite og lysegrønne delen av purreløk og vårløk i små biter.  Skjær habanera/chili  i små biter (eller eventuelt bruk Habaneraen hel).  Ha smør i en stor gryte.  Stek potetbitene, purreløk, vårløk og chili på mellomhøy varme i 5-10 minutter til det er blitt gjennommykt og fruktig.  Skjær kyllingfieltene i terningstore biter og tilsett disse. Rør jevnlig og stek til kylligbitene ser gjennomstekte ut.  Tilsett hønsebuljongen og la det hele koke lett i 5-10 minutter.  Tilsett så Ketjap Manis og peanøttsmøret.  Sistnevnte er klebrig - så du må røre godt slik at alt peanøttsmøret løses opp i suppen.  Smak det hele til med salt og pepper.  Suppen skal være sterk og med en tydelig høns/peanøtt smak. Føy eventuelt til litt mer hønsebuljong om suppoen blir for tykk.  (Fjern den hele habaneraen).

Suppen serveres med hardkokte egg og pitabrød som er blitt varmet i ovnen.  Måten jeg pleier å servere på er at jeg tar et egg, deler det i skiver med en eggedeler, vender de 90 grader og deler en gang til slik at egget blir delt i små biter.  Disse legger jeg midt på suppetallerkenen slik at jeg kan heller suppen over.

Takk for en hyggelig kveld og mange flotte diskusjoner!


Comments

Sissel Antonsen Kulø(non-registered)
Fine bilder, Arne!
No comments posted.
Loading...

Keywords
Archive
January February March April May June July (13) August September October November (1) December
January February March April May June July August (4) September October (1) November (7) December (2)
January February March April (2) May June July August September October November December
January February March April (2) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December